Avrupa İnteraktif Tasarım Stüdyosu (EINSTUDIO) Projesinin Kapanış Konferansı Gerçekleştirildi
11 Temmuz 2024 | 16:49

 

Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. H. Güçlü YAVUZCAN tarafından yürütülen European Interactive Industrial Design (EINSTUDIO) AB Projesinin kapanış toplantısı 08.07.2024 tarihinde Mimarlık Fakültesi Yükseliş Salonuında yapıldı. Konferansa, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR, Proje Koordinatörü Prof. H. Güçlü YAVUZCAN, proje ortakları Gazi Üniversitesi, Universidad de Alicante (İspanya), Universidade Beira Interior (Portekiz), StoryTellme (Portekiz) ve ISOB (Almanya)’dan öğretim üyeleri ve uzmanlarla birlikte farklı üniversitelerden öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR, yürüttükleri başarılı AB projesi için Gazi Üniversitesi proje ekibi ile birlikte tüm uluslararası proje ortaklarını tebrik ederek Üniversitemizin araştırma üniversitesi misyonunu sürdürmesinde AB projelerinin sağladığı katkıların çok önemli olduğunu vurguladı. Avrupa bünyesinde Endüstriyel Tasarım alanında bir ilke imza atma özelliğini taşıyan EINSTUDIO projesinin başarı ile tamamlanmasının duydukları memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR, proje sonuçlarının sürdürebilir kılınması için gerekli tüm gayreti göstereceklerini belirtti.

Daha sonra konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. H. Güçlü YAVUZCAN, Avrupa’da bir ilk olarak üç AB üniversitesi tarafından karşılıklı tanınırlıkla iki dönem halinde yürütülen European Interactive Industrial Design Studio I ve European Interactive Industrial Design Studio II derslerinin başlangıçtan bu yana sürdürülen değişik süreçleri hakkında bilgi vererek, proje kapsamında kullanılan araçlar ve elde edilen sonuçlara ilişkin bilgiler sundu. Proje kapsamında, Üniversitemiz Rektörlüğünün destekleriyle Mimarlık Fakültesinde yapılan EINSTUDIO Proje Stüdyosu ve Laboratuvarında yürütülen interaktif çalışmalarının bundan sonra da artarak devam edeceğini belirten Prof. Dr. H. Güçlü YAVUZCAN, EINSTUDIO Laboratuvarının elde edilen diğer fonlarla birlikte VR destekli bir laboratuvar haline dönüştürüldüğünü ve projenin sürdürülebilirliğine yönelik daha geniş kapsamlı Avrupa İnteraktif Endüstriyel Tasarım ağının oluşturulmasına yönelik etkin çalışmaların da söz konusu EINSTUDIO Laboratuvarında kesintisiz yürütüldüğünü vurguladı. Bu çerçevede, EINSTUDIO Laboratuvarında projenin devamı niteliğinde yeni çalışmalara başlandığını ve bundan sonraki en önemli amaçlarının proje kapsamında elde edilen ortak AB deneyiminin başka AB üniversitelerini de sürece dahil ederek artırmak olduğunu belirtti.

Konferansta daha sonra, Universidade Beira Interior (Portekiz) adına katılan öğretim üyeleri Prof. Dr. Julio Londrim ve Prof. Dr. Ana Margarida Ferreira, proje kapsamında yürütülen derslerin içeriği, öğrenme çıktıları, elde edilen tasarım ürünleri ile Portekiz Üniversitesi olarak süreç içerisinde elde ettikleri deneyimler ve geri bildirimler, Universidad de Alicante (İspanya) adına katılan öğretim üyeleri Prof. Dr. Irene Sentana, Prof. Dr. Juan Llorca ve Prof. Dr. Abel Navarro Arcas ise proje kapsamında Üniversitelerinde sağladıkları karşılıklı tanınırlık süreçleri, öğrencilerinin mühendislik açısından tasarım süreçlerine sağladıkları katkılar ve projenin Üniversitelerine sağladığı deneyimlere ilişkin bilgiler sundular.

Daha sonra Gazi Üniversitesi ekibi adına söz alan proje eğitimcisi Dr. N. Hande KUTBAY, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümünde EINSTUDIO derslerine kabul edilen öğrencilerin diğer proje ortağı AB üniversiteleri öğrencileriyle birlikte yürüttükleri takım çalışmalarında oldukça başarılı bir performans sergilediklerini vurgulayarak, projeden elde ettikleri deneyimlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Üniversitemiz Rektörlüğünün desteğiyle yapılan EINSTUDIO AB Proje Laboratuvarında yeni çalışmalara başladıklarını, VR destekli tasarım çalışmalarını EINSTUDIO Laboratuvarına entegre ettikleri ve ilerleyen süreçlerde EINSTUDIO Laboratuvarında daha geniş AB üniversite ağı oluşturarak çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Konferansa Universidade Beira Interior (Portekiz) adına katılan EINSTUDIO öğrencileri Gonçalo Albano ve Laura Reis ise EINSTUDIO kapsamında aldıkları European Interactive Industrial Design Studio I ve European Interactive Industrial Design Studio II dersleri kapsamında diğer ortak üniversitelerden arkadaşlarıyla ürettikleri ortak tasarım projelerini ve süreçlerle ilgili değerlendirmelerini sundular.

Konferansın son konuşmasını yapan proje ortağı ISOB (Almanya) temsilcisi ve kalite güvencesi uzmanı Alexander Krauss ise bugüne kadar yer aldığı pek çok AB projesi içerisinde kalite güvencesi açısından EINSTUDIO projesinin en önde gelen projeler içerisinde yer aldığını, projenin hem dijitalleşen dünyada globalleşme yönünde hem de geliştirilen inovatif tasarım eğitimi programının doğrudan ana hedef kitle olan öğrencilere sunularak uygulanması açısından örnek proje niteliği taşıdığını vurguladı.

EINSTUDIO Projesi Kapanış Konferansı düzenlenen kapanış kokteyliyle sona erdi.

European Interactive Industrial Design (EINSTUDIO) AB Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Projesi kapsamında Gazi Üniversitesi, University of Beira Interior (Portekiz) ve University of Alicante (İspanya) arasında iki dönem ortak ve karşılıklı tanınırlık sağlanarak yürütülen çevrimiçi European Interactive Industrial Design Studio I ve II derslerine ve sonrasında yürütülecek diğer ortak akademik faaliyetlere ilişkin olarak her üç üniversite arasında Kasım 2022’de ortak kurumsal işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır. Program kapsamında ilk aşama dersi olan European Interactive Industrial Design Studio I dersi 20.02.2023 – 02.06.2023 tarihleri arasında yürütülmüş ve 1-2 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen eş zamanlı çevrimiçi sergi sonrasında tamamlanmıştır.

Program kapsamında ikinci aşama dersi olan European Interactive Industrial Design Studio II dersi ise 28.09.2023 – 25.01.2024 tarihleri arasında yürütülmüş ve 25-26 Ocak 2024 tarihlerinde her üç üniversitede fiziksel ve çevrimiçi olarak eş zamanlı gerçekleştirilen proje sergisi sonrasında tamamlanmıştır.

Belirtilen süre boyunca üç Avrupa Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirilen European Interactive Industrial Design Studio I ve II dersinin eğitmenlikleri Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. H. Güçlü Yavuzcan, Dr. Hande Kutbay, Dr. Barış Gür ve Dr. Damla Akdaş, University of Beira Interior’dan Prof. Dr. Julio Londrim, Dr. Fábio Silva Pereira, Prof. Dr. Ana Margarida Ferreira ve Prof. Dr. Luis Miguel Ginja, University of Alicante’den Prof. Dr. Irene Sentana, Prof. Dr. Juan Llorca, Prof. Dr. Carlos A. Jara ve Prof. Dr. Abel Navarro Arcas tarafından yürütülmüştür.

Projeye ilişkin tanıntım videolarına aşağıdaki linklerden erişilmesi mümkündür:

Tüm videoların yer aldığı proje websayfası linki: https://einstudio.eu/news/

1st Phase YouTube linki: https://www.youtube.com/watch?v=puW0_toKNQM

2nd Phase YouTube linki: https://www.youtube.com/watch?v=_sdAZCTrnQg

Proje web sayfası: https://einstudio.eu/

resimler-1 resimler-1 resimler-1 resimler-1 resimler-1 resimler-1 resimler-1
background image